Skip to main content

Lage rugpijn

Wat is rugpijn?

Rugpijn is een term die betrekking heeft op een pijnprobleem dat zich voordoet tussen de ribbenkast en de billen. Het kan ook worden geassocieerd met pijn die naar de billen, benen en de liesstreek uitstraalt. Veelgebruikte labels die worden gebruikt om rugpijn te beschrijven, zijn – discus degeneratie, lumbago, discopathie, bulging van de discus, artrose, slijtage en sacro-iliacale gewrichtspijn.

Hoe vaak komt het voor?

Tot 80% van de bevolking zal in hun leven een of andere soort van rugpijn ervaren, en voor de meeste mensen (70%) die rugpijn krijgen, zullen ze grotendeels herstellen, hoewel herval veel voorkomt. Voor een kleinere groep mensen (tot 30%) kan rugpijn langdurig worden en vele aspecten van hun leven verstoren. Aanhoudende rugpijn kan beperkingen in de activiteiten van het dagelijks leven, lichaamsbeweging, werk en sociale activiteiten veroorzaken. Dit kan bij veel mensen erg eng zijn en tot angst en een depressieve stemming leiden. Dit is de reden waarom rugpijn de belangrijkste oorzaak van invaliditeit is. Het is belangrijk om te weten dat het zeer zeldzaam (1-2%) is dat rugpijn wordt veroorzaakt door een ernstig gezondheidsprobleem zoals kanker, fracturen of infecties.

Er zijn veel MYTHES over rugpijn, waaronder:
 • Rugpijn is altijd een teken van weefselschade en heeft dringend medische hulp nodig
 • Medische beeldvorming is altijd nodig om een diagnose te stellen
 • Activiteiten die pijn veroorzaken, moeten altijd worden vermeden en rusten is nodig
 • Je rug belasten en het deelnemen aan activiteiten zoals lopen, tillen en draaien zijn gevaarlijk en kunnen de rug verwonden
 • Rugpijn betekent dat je buik- en rugspieren te zwak zijn
 • Het wordt veroorzaakt door een slechte houding
 • Rugpijn betekent dat er een wervel verschoven is en terug moet worden geplaatst
 • Je kan er niets aan doen als je ouder wordt
 • Operatie, injecties en sterke medicatie zijn altijd nodig om rugpijn te behandelen
De FEITEN over rugpijn verrassen mensen vaak. Deze omvatten:
 • Rugpijn is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit - het kan je leven verpesten, maar dat hoeft niet!
 • Het is zelden gekoppeld aan ernstige weefselschade of levensbedreigende ziekten. Echter 1-2% van rugpijn is veroorzaakt door ernstige gezondheidsproblemen zoals kanker, fracturen of infecties.
 • Scans kunnen vaak geen oorzaak van rugpijn identificeren. Zogenoemde ‘abnormale bevindingen’ op scans zoals bulgings, degeneratie en artrose komen veel voor bij de meeste mensen zonder pijn, vooral naarmate ze ouder worden.
 • Je rugwervels verschuiven nooit!
 • Er bestaat geen perfecte houding. Your best position is your next position!
 • Een rug wordt gezonder door beweging en lichamelijke activiteit.
 • Geleidelijk belasten van de rug is veilig en maakt de wervelkolom sterker.
 • 30% van de mensen met een rugoperatie zijn niet beter na de operatie. Voordelen van injecties zijn vaak van korte duur en sterke medicatie zijn niet effectief voor aanhoudende rugpijn en hebben veel negatieve bijwerkingen.

Wat zijn de risicofactoren?

Aanhoudend rugpijn is heel vaak gekoppeld aan: gestresseerd en gespannen zijn, overgewicht, slecht slapen, slecht humeur, inactiviteit, roken, slechte conditie, overdrijven en dingen doen waar we niet geschikt voor zijn. Dit kan de structuren van je wervelkolom erg gevoelig maken. Het goede is dat veel van deze factoren kunnen worden aangepakt.

Hoe ziet ernstige rugpijn eruit?(1-2% of bevolking)

Als je een traumatisch letsel hebt opgelopen, zoals een val van een ladder, vraag dan medisch advies om ervoor te zorgen dat je geen fractuur hebt. Als je ouder bent dan 50, een geschiedenis van kanker hebt, en als je je niet goed hebt gevoeld en rugpijn hebt zonder duidelijke reden die niet betert, laat je controleren door je arts. Als je rugpijn hebt, verlies van gevoel en/of kracht in de benen en lies streek en moeite hebt met plassen, raadpleeg dan je arts.

Wat gebeurt er voor de meeste mensen wanneer plotseling rugpijn optreedt (acute rugpijn)?

Acute rugpijn kan echt eng en pijnlijk zijn. Dit kan gebeuren bij onhandige of ongewone bewegingen van de rug. Meestal wordt het geassocieerd met spierspasmen waarbij de rug vast komt te zitten waardoor het erg moeilijk is om te bewegen. Dit lost meestal binnen een paar dagen op. Hoewel het eng is, is het belangrijk om zo actief en mobiel mogelijk te blijven.

Wat gebeurt er voor de meeste mensen wanneer rugpijn aanhoudt?

Wanneer rugpijn na 6-12 weken aanhoudt, is het belangrijk om de factoren te identificeren die de wervelkolom gevoelig houden om ze aan te pakken. Deze factoren kunnen zijn: een negatieve mindset over de rug ("mijn rug is beschadigd en kan niet worden vertrouwd"), hoge niveaus van stress, zorgen of angst, angst voor pijn en of beweging, vermijden van beweging en activiteit, te veel rusten, overgewicht (vooral rond de buik). Deze factoren kunnen veranderingen in het zenuwstelsel veroorzaken waardoor de structuren van de wervelkolom erg gevoelig zijn. Het aanspannen van de oppervlakkige rug-, buik- en bilspieren en het beschermen of stijf maken van de wervelkolom kan ook nutteloos zijn, want het leidt tot meer pijn - een beetje zoals je vuist altijd dichtklemmen.

Wat veroorzaakt meestal pijnaanvallen?

Pijnaanvallen kunnen jammer genoeg vaak voorkomen en kunnen erg eng zijn. Ironisch genoeg worden ze meestal voorspeld door dingen zoals ziek zijn, minder lichamelijk actief zijn, stress, ongewone activiteiten doen en niet goed slapen. Niet door beschadigd weefsel.

Klinische onderzoek van rugpijn

Het is heel belangrijk om te begrijpen dat rugpijn meestal verbetert met de juiste behandeling, zelfs als je de pijn al jaren hebt. Het eerste en belangrijkste voor ons als kinesitherapeuten is om de tijd te nemen om jouw verhaal te horen. We willen weten welke invloed jouw pijn op alle aspecten van je leven heeft, zodat we je kunnen helpen terug te doen wat je leuk vindt. We zullen je ook screenen om ervoor te zorgen dat jouw rugpijn niet wordt veroorzaakt door ernstige gezondheidsproblemen. Hierna zullen we een uitgebreid onderzoek uitvoeren. Dit houdt meestal in dat we kijken naar waar je pijn hebt, hoe je wervelkolom beweegt (actief en passief), of je je rug- en buikspieren kan op- en ontspannen, evenals screening op je kracht en fitheid. We kunnen ook dingen zoals de gevoeligheid en reflexen controleren en tests uitvoeren om te controleren of jouw zenuwen overgevoelig zijn.

Behandeling van rugpijn

Als je pijn acuut is (plotseling ontstaan), is de sleutel om je te helpen om terug comfortabel te bewegen, omdat we weten dat dit bij het herstel helpt. We zullen ook de factoren identificeren die de rugpijn hebben veroorzaakt en een plan maken om dit in de toekomst te voorkomen. Als je pijn aanhoudt (langer dan 6-12 weken), zullen we een plan met jou uitwerken om je te helpen jouw pijn onder controle te krijgen De behandeling kan enkele manuele technieken inhouden om je te ontspannen en in beweging te brengen. Nadien zullen we je coachen in lichaamsontspanning, trainen om ontspannen rugbeweging te herstellen, je te helpen sterk en zelfverzekerd te worden, hervatting van lichamelijke activiteit en waar nodig info en advies geven. Een langetermijnplan is de sleutel om rugpijn te voorkomen en te voorkomen dat het je leven verstoort. We werken ook samen met jouw arts als er extra zorg nodig is. We weten dat de beste manier om met je rugpijn om te gaan, is om je te helpen begrijpen waarom je pijn hebt. Dit zodat je terug je leven onder controle krijgt, meer beweegt en dingen doet die je leuk vind. Voor sommige mensen kan dit 2-3 sessies duren, maar voor langdurige problemen kan dit tot 12-18 sessies duren over een periode van 4 - 6 maanden. We werken altijd individueel om je de beste behandeling aan te bieden.