Skip to main content

Duizeligheid

Duizeligheid is een veel voorkomend, chronisch en vaak onbehandeld probleem. De behandeling hangt af van de oorzaak en de aard van de symptomen. Duizeligheid heeft veel mogelijke oorzaken, waaronder verstoring van het binnenoor, bewegings duizeligheid en neveneffecten van medicatie. Soms wordt het veroorzaakt door een onderliggende gezondheidstoestand, zoals een slechte bloedsomloop, infectie of letsel. Er is een verband gevonden tussen angstgevoelens, verhoogde emotionele respons en duizeligheid.

Symptomen kunnen een vals gevoel van beweging of draaien zijn, een licht gevoel in het hoofd of een flauw gevoel, onvastheid of verlies van evenwicht, een gevoel van zweven of een zwaar gevoel in het hoofd. Hieronder vindt u uitleg over verschillende soorten aandoeningen die duizeligheid kunnen veroorzaken.

BPPV

BPPV (benign paroxysmal positional vertigo of “kristallen”) is de meest voorkomende oorzaak van duizeligheid. Letterlijk vertaald betekent dit ‘goedaardige, in aanvallen optredende houdingsgebonden duizeligheid’. Deze toestand veroorzaakt een intens, plots en kort (5 - 30 seconden) maar vals gevoel dat u draait of beweegt. Deze episodes worden veroorzaakt door een snelle verandering in hoofdbeweging, zoals wanneer u zich in bed omdraait, kleding uit de wasmachine haalt, het plafond schildert, enz. Bij dit soort duizeligheid is geen medicatie nodig. De behandeling omvat specifieke manoeuvres die worden uitgevoerd door gespecialiseerde kinesitherapeuten die ook tevens thuis oefeningen meegeven.

Vestibulaire neuritis

Een ontsteking van de vestibulaire zenuw is het op één na meest voorkomende vestibulaire probleem. Het kan een intense, constante duizeligheid veroorzaken. Als u ook plotseling gehoorverlies heeft, kunt u labyrintitis hebben. Het wordt gekenmerkt door een geleidelijk begin, gevolgd door een ernstige aanval van draaien en braken. Het kan worden veroorzaakt door griep, stress en andere aandoeningen die uw immuunsysteem verminderen. Ernstige symptomen duren 1 - 7 dagen en worden geleidelijk beter in 1 - 6 maanden. Duizeligheid treedt op bij alle hoofdbewegingen. Hiervoor is het belangrijk dat er in een vroeg stadium behandeld wordt met NSAID (niet steroïdale anti-inflammatoire drug) voor sneller herstel en dit in combinatie met vestibulaire revalidatie.

De ziekte van Menière

Langdurige, progressieve, degeneratieve ziekte die het evenwicht- en het gehoororgaan van het binnenoor aantast. Deze ziekte houdt de overmatige ophoping van vocht in uw binnenoor in. Het wordt gekenmerkt door clusters van aanvallen en remissies. De episodes van duizeligheid duren maximaal 8 uur en de symptomen kunnen fluctuerend gehoorverlies, oorsuizen en het gevoel van een verstopte oor zijn. De symptomen nemen af tussen de aanvallen, maar er is een progressief gehoorverlies na verloop van tijd en duizeligheid tussen de aanval (zich dronken voelen). Behandelingen omvatten vestibulaire revalidatie tussen de aanvallen door. Er moet aandacht worden besteed aan het dieet - het beperken van de inname van zout, suiker, cafeïne en alcohol helpt de symptomen te verminderen. Geen medicatie is effectief bij de behandeling van deze aandoening. Betahistine (Serc) mag niet worden gebruikt, omdat het veel bijwerkingen heeft (hoofdpijn, misselijkheid, maagproblemen).

Migraine

Mensen die last hebben van migraine kunnen episoden van vertigo of andere vormen van duizeligheid hebben, zelfs als ze geen ernstige hoofdpijn hebben. Dergelijke episodes kunnen minuten tot uren duren en kunnen gepaard gaan met hoofdpijn, evenals licht- en geluidsgevoeligheid.

Circulatieproblemen die duizeligheid veroorzaken

Je kunt je duizelig voelen als je hart niet genoeg bloed naar je hersenen pompt. Oorzaken zijn onder meer: Daling van de bloeddruk. Een dramatische daling van uw systolische bloeddruk - het hogere getal in uw bloeddrukmeting - kan leiden tot een licht gevoel in het hoofd of een gevoel van flauwvallen. Het kan optreden na te snel rechtop zitten of staan. Deze aandoening wordt ook orthostatische hypotensie genoemd. Slechte bloedcirculatie. Aandoeningen zoals cardiomyopathie, hartaanval, hart aritmie en voorbijgaande ischemische aanval kunnen duizeligheid veroorzaken. En een afname van het bloedvolume kan onvoldoende bloedtoevoer naar uw hersenen of binnenoor veroorzaken.

Andere oorzaken van duizeligheid

 • Neurologische aandoeningen. Sommige neurologische aandoeningen - zoals de ziekte van Parkinson en multiple sclerose - kunnen leiden tot progressief evenwichtsverlies.
 • Medicatie. Duizeligheid kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen - zoals anti-epileptica, antidepressiva, sedativa en kalmeringsmiddelen. Met name bloeddrukverlagende medicijnen kunnen flauwvallen veroorzaken als ze uw bloeddruk te veel verlagen.
 • Angststoornissen. Bepaalde angststoornissen kunnen duizeligheid veroorzaken. Deze omvatten paniekaanvallen en een angst om het huis te verlaten of in grote, open ruimtes zijn.
 • Laag ijzergehalte (bloedarmoede / anemie). Andere tekenen en symptomen die kunnen optreden samen met duizeligheid als u bloedarmoede heeft, zijn vermoeidheid, zwakte en een bleke huid.
 • Lage bloedsuiker (hypoglykemie). Deze aandoening komt meestal voor bij mensen met diabetes die insuline gebruiken. Duizeligheid (licht gevoel in je hoofd) kan gepaard gaan met zweten en angst.
 • Oververhitting en uitdroging. Als u actief bent bij warm weer of als u niet voldoende vocht opneemt, kunt u zich duizelig voelen door oververhitting (hyperthermie) of door uitdroging. Dit geldt vooral als u bepaalde hartmedicatie gebruikt.

Samenvatting

 • BPPV - duizeligheid die enkele seconden duurt, symptomen zijn bewegingsgerelateerd. Terugkerende aanvallen.
 • Ischemische TIA - duurt enkele minuten. Acute aflevering.
 • Menière's / Migraine - duurt uren. Terugkerende aanvallen.
 • Neuritis - duurt dagen. Acute aflevering.

Lifestyle en huismiddeltjes

 • Maak uw woning valbestendig door struikelgevaar, zoals tapijten en blootliggende elektrische snoeren, te verwijderen. Gebruik antislipmatten op uw bad- en douchevloeren. Gebruik goede verlichting.
 • Ga direct zitten of liggen als u zich duizelig voelt. Ga stil liggen met je ogen dicht in een donkere kamer als je een ernstige episode van duizeligheid ervaart.
 • Vermijd autorijden of het bedienen van zware machines als u frequent duizelig wordt zonder waarschuwing.
 • Gebruik geen cafeïne, alcohol, zout en tabak. Overmatig gebruik van deze stoffen kan uw symptomen verergeren.
 • Drink voldoende vocht, eet gezond, slaap voldoende en vermijd stress.
 • Als uw duizeligheid wordt veroorzaakt door een medicijn, praat dan met uw arts over het stoppen of verlagen van de dosis.
 • Als je de neiging hebt om een licht gevoel in je hoofd te krijgen wanneer je opstaat, neem dan de tijd om je houding te veranderen.